Antioxidanter, som finns överallt, men vad gör de egentligen?

Antioxidanter, som finns överallt, men vad gör de egentligen?

Antioxidanter är aktiva ingredienser som vi redan hört mycket om och alla tjatar om hur många bra egenskaper de har, men vet vi varför exakt?

Det är verkligen sant!

Antioxidanter är extremt fördelaktiga och finns i de flesta hudvårdsprodukter av goda skäl. Det är dock värt att förstå vad exakt denna term betyder, vad den vetenskapliga bakgrunden är och hur de fungerar. Om du vet vad som passar dig och dina hudproblem bäst kan du enkelt infoga det i din rutin.

 

Vad är en antioxidant och hur neutraliserar den fria radikaler?

Först och främst, som du redan kan gissa från dess namn, betyder "antioxidant", bokstavligen ett ämne som förhindrar oxidation. Utan att gå in för mycket i vetenskapen är det viktigt att förstå att oxidation uppstår när en förening förlorar elektroner, vilket skapar en oönskad kemisk reaktion.

Antioxidanter finns i naturen – och förmodligen i ditt eget kök – lagrade i saker som mörk choklad, grönt te, valnötter, avokado, lax och rött vin. Du kan också hitta många antioxidanter i bär.

Antioxidanter är särskilt användbara, eftersom de kan neutralisera instabila molekyler som kallas fria radikaler. Dessa instabila molekyler produceras i vår kropp och hud av olika miljöpåverkan, såsom solljus, cigarettrök och föroreningar. Fria radikaler har oparade elektroner (det betyder att de saknar en), så de kan lätt reagera. Antioxidanter "donerar" elektroner till fria radikaler och neutraliserar dem och förhindrar obehagliga kemiska reaktioner.

 

Fördelar med antioxidanter i hudvård

Glöm inte!

Fria radikaler saknar en elektron. Det är därför de strävar efter att bilda ett parti. De fastnar på våra celler, från vilka de "stjäl" elektroner. Denna oxidativa stress orsakar permanent skada på vår kropps DNA, proteiner och celler.

När det kommer till hudens hälsa är fria radikaler särskilt skadliga eftersom de bryter ner kollagen, som är en av de grundläggande byggstenarna för frisk, ungdomlig hud. Och detta kan orsaka för tidigt åldrande (som rynkor och slapp hud), inflammation (som leder till akne och andra hudproblem) och andra problem som ojämn hudton, matt, trött hud.

Genom att införliva antioxidanter i din hudvårdsrutin kan du förhindra och vända denna skadliga process. Tänk bara på vad som händer om du lämnar äpplet på bordet. Precis, på grund av oxidationsprocesserna blir det relativt snabbt brunt... Det är därför de brukar pressa citronsaft på äpplen för att bevara färgen! C-vitaminet som finns i citrusfrukter går till jobbet och skyddar äpplet från oxidation. Detta är en av de främsta anledningarna till att SPF och antioxidanter fungerar bra tillsammans och varför många rekommenderar att man använder antioxidanter under solskydd. På så sätt får din hud dubbelt skydd. Förutom att vara fri från de skadliga effekterna av UV-strålning kan du också minska skadorna som orsakas av fria radikaler.

 

Vilka antioxidanter ska man använda?

Även om alla antioxidanter bekämpar fria radikaler, har de var och en specifika fördelar. Här är några bra antioxidanter att hålla utkik efter när du väljer din hudvård.

 

C-vitamin

Lär känna stjärnan av hudvitaminer, som inte bara ljusar upp mörka fläckar och jämnar ut hudtonen, utan också stimulerar kollagensyntesen - och på så sätt stärker, uppstramar och fyller huden. Du kan hitta C-vitamin i många av våra produkter, i form av ett stabilt derivat.

Niacinamid

Denna Jolly Joker-antioxidant är bra för allt från att minimera uppkomsten av porer till att minska inflammation, speciellt för dem med aknebenägen hud.

Vitamin A

Vi känner alla till retinoider som superhjältarna av aktiva ingredienser när det gäller att bromsa ålderstecken. Den hjälper huden att regenerera samtidigt som den stimulerar kollagen och hudcellsförnyelse för en jämn, klar och ungdomlig hy. Retinal och andra derivat av retinol kan vara en bra lösning om ditt huvudfokus ligger på tecken på åldrande, ojämn hudyta eller akne.

Grönt te extrakt

Hemligheten bakom frisk hud finns ofta i naturens kraft, och grönt te spelar en framträdande roll här. Grönt te är inte bara vår favoritdryck, utan också en värdefull ingrediens för hudvård. Varför är det så speciellt?

Som en rik källa till antioxidanter hjälper grönt te till att skydda huden från skadliga fria radikaler som kan främja uppkomsten av tecken på åldrande. På så sätt kan grönt te hjälpa till att bibehålla hudens elasticitet och ungdomliga lyster.

Grönt te har också naturliga antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra rodnad och irritation. Dessutom har grönt te också antibakteriella effekter, så det kan bidra till en ren och hälsosam hudbild.

Det har inte bara en positiv effekt på hudytan, grönt te-extrakt återfuktar och ger näring åt huden och förbättrar dess konsistens och fräschör. Så om frisk, strålande hud är ditt mål, kan grönt te vara en av dina bästa allierade inom hudvård!

Vitamin E

Vitamin E skyddar huden från skador samtidigt som den konditionerar hudens struktur. Detta är en av anledningarna till att många serum, fuktkrämer och krämer innehåller det.

Ferulsyra

Fenol från en växtkälla, som också är en av de bästa naturligt förekommande antioxidanterna, lindrar främst de skador som orsakas av solljus på vår hud.

Många studier har bevisat den tredubbla effektiviteten av vitamin C, vitamin E och ferulsyra, som fungerar synergistiskt för vår hud, så vi pratar om en riktig antioxidantbomb!

Vitamin B12

det är inte bara ett viktigt näringsämne för vår kropp, utan det kan också spela en enastående roll för att bevara hudens skönhet och hälsa. Men antioxidantegenskaperna hos detta vitamin är kanske inte så välkända ännu, även om de kan ha en extraordinär effekt på vår huds hälsa.

Vitamin B12, även känt som cyanokobalamin, blir allt mer populärt inom kosmetikaindustrin. Denna ingrediens är inte bara ansvarig för produkternas rosa färg, utan har också en gynnsam effekt på känslig och reaktiv hud. Vitamin B12 lugnar inflammerad, irriterad hud, skyddar hudens skyddande lager och bidrar även till ett friskt hudutseende. (Nya studier visar också att det minskar histaminnivåerna, vilket stödjer dess anti-irritationsegenskaper). Dessutom förbättrar vitamin B12 effektiviteten hos andra fuktgivande ingredienser.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.