Är peeling hemligheten bakom stram, ungdomlig hud? Definitivt!

Vad betyder exfoliering/skrubbning/peeling?

Det övre lagret av huden ska bland annat skydda huden och förhindra vattenförlust. Det övre stratum corneum förnyas obemärkt i cirka 28-dagarscykler, d.v.s. det ersätts helt under denna tid. När vi åldras saktar denna naturliga process gradvis ner, cellerna åldras, huden blir livlös, matt och, tyvärr, mer benägen att få rynkor.

Epidermala celler som blir kvar på huden gör då huden sträv och matt, hudvårdsprodukter kan inte absorberas, huden blir torr, blek och sladdrig. Det är här rätt peeling kan hjälpa!

Exfoliering avser borttagning av det översta lagret av huden, oavsett metod.

 

Skrubbning eller exfoliering?

Det finns olika sätt att ta bort det övre lagret av huden. Båda procedurerna har olika nivåer, och i själva verket används de ofta i kombination.

  • Mekanisk peeling: i det här fallet gnider du i princip bort de döda hudcellerna med hjälp av partiklar av något slags granulärt material (t.ex. ansiktsskrubb, malda frön, mikrodermabrasion)
  • Kemisk exfoliering: i det här fallet "löses" hudens översta lager praktiskt taget upp med hjälp av någon hudvårdssyra (AHA - fruktsyra; BHA - salicylsyra; PHA - milda AHA-typer).

Behöver du exfoliera överhuvudtaget?

Är du 20 år behöver du det inte, till exempel räcker det med en mild toner eller ansiktsmjölk för att rengöra ditt ansikte! Det är inte heller värt att exfoliera tunn, mogen hud, rosacea eller känslig hud hemma. Även om du går till kosmetologen regelbundet varje månad så är det onödigt, för det har nog redan gjorts där.

Exfoliering blir viktigare i slutet av 30års åldern, början av 40års åldern, när hudens naturliga förnyelsecykel saktar ner, huden blir trött, "grå", strävare vid beröring, fetare eller torrare än den var tidigare... Du kommer känna det! När du ser dig i spegeln och känner att du borde göra något nu.

 

Vilken exfolieringslösning ska du välja?

Det finns tyvärr inget mirakelläkemedel för att få en yngre hud. Den rekommenderade lösningen beror på många faktorer.

 

Är det möjligt att exfoliera på sommaren?

Poängen med exfoliering är att genom att ta bort det översta lagret får du ett vackert nytt hudlager. Beroende på djupet av exfolieringsmetoden är denna väldigt ömtålig, nästan som en babys hud! Det är just därför på sommaren (och vanligtvis i starkt solljus) du bör exfoliera mycket noggrant:

  • definitivt på kvällen och inte på morgonen
  • använd adekvat solskydd under de kommande dagarna
  • (om du vill behålla din solbränna, exfoliera inte!)

Den bästa tiden att exfoliera är höst och vinter. Du behöver inte vara rädd för det, med rätt applicering gör det verkligen underverk för huden!

 

Här hittar du våra exfolierande produkter.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.