Fysisk eller kemisk solkräm? Vet du skillnaden?

Våren går snart mot sitt slut, vilket också innebär att den nya, varmaste årstiden är på väg, och med den ett fantastiskt solbad. Vem vill inte ha den livgivande kraften från solen, solningen och semestern?! Dessutom är det välkänt att solen är avgörande för livet på jorden, den påverkar vårt sinnestillstånd positivt, fyller kropp och själ med energi och hjälper förresten till bildningen av vitamin D3.

Vikten av D-vitamin och solljus

D-vitamin är ett av de viktigaste vitaminerna som är oumbärligt för vår kropp, så det är också en viktig drivkraft för att kroppen ska fungera hälsosamt. Om vi inte har tillräckligt med D-vitamin kan vi bli tröttare, deprimerade och benägna att bli deprimerade. Muskelspasmer, problem med nervsystemet, särskilt dysfunktion i sköldkörteln, osteoporos och till och med kroniska sjukdomar kan uppträda: diabetes, reumatism, astma, såväl som hjärt- och kärlsjukdomar eller cancersjukdomar. Att solljus har en positiv effekt på vår hud är dessutom obestridligt, men numera är solens strålar och skadliga effekter minst lika farliga. Framförallt är UVB-strålningen ansvarig för de omedelbara, märkbara effekterna, som solbränna, medan den mer lömska UVA-strålningen ansvarar för senare besvär, som solskador, melanom, pigmentfläckar, och tyvärr även accelererar de tidiga tecknen på hudens åldrande. Men om man lägger undan alla skadliga effekter, med fokus på de gynnsamma effekterna (det fyller kroppen med energi och själen, ger fart och stimulerar kroppens avgiftningsprocesser), är det inte värt att gömma sig för solen, istället, låt oss sola smart!

 

Det råder ingen tvekan: alla behöver solskydd även nu, men speciellt under sommarmånaderna, men låt oss vara mycket uppmärksamma på de grundläggande principerna för "smart solning"!

 

Föredrar du fysiskt eller kemiskt solskydd?

Vet du skillnaden? Vet du vad du ska ha på ansiktet och kroppen? Hur skyddar du din hud?

Vet du varför det är så viktigt att applicera solskydd i ansiktet?

 

Använd först och främst rätt solkräm! Det är mycket viktigt att skydda ansiktet genom att använda rätt solskydd, eftersom överdriven solexponering kan åldra huden, speciellt om huden tillåts bränna flera gånger (UV-strålar är ansvariga för 80 % av ansiktshudens åldrande tecken). Var försiktig, eftersom ungdomen i ditt ansikte kan lida av bristen på solskydd, även om det enkelt kan förebyggas och undvikas, precis som många andra problem och sjukdomar (uppkomst av pigmentfläckar och rynkor, utveckling av hudcancer).

För att skydda vår hud är det naturligtvis bäst att inte vara i den varma solen mellan 11:00 och 15:00, eftersom en persons hud kan bränna sig på 5-30 minuter utan solskydd beroende på hudtyp. Dessutom har vi möjlighet att spendera mycket tid i skuggan, klä upp oss, bära hatt och UV-filtrerande solglasögon. Och självklart, använd rätt solkräm!

 

Vilken solkräm ska du köpa? Vad bör du tänka på?

Viktiga faktorer måste beaktas vid val av solskyddsmedel. Först och främst måste vi bestämma oss för om vi vill rösta på en fysisk eller kemisk hudvårdsprodukt för solskydd, men innan dess är det en bra idé att ta reda på mer om övriga ingredienser i produkter som innehåller fysiska eller kemiska solskyddsmedel.

 

Krämer som innehåller naturligt fysiskt solskyddsmedel (en term som används i kosmetika) innehåller ämnen som zinkoxid (säker, utmärkt UVA- och UVB-blockerare, om du ser detta naturligt förekommande mineral i ingredienslistan vet du att det är ett fysiskt solskyddsmedel) för att blockera UVB- och UVA-strålar kommer in under hudytan. De gör detta genom att bilda ett spegelliknande skyddande lager på hudens yta, som reflekterar solens strålar, bryter ljusets väg och skyddar därigenom vår hud från effekterna av skadlig solstrålning. De skadar inte vår kropp, eftersom de stannar kvar på hudens yta, och de skyddar även våra naturliga vatten och vilda djur!

 

Kemiska solskyddsmedel absorberas i huden och absorberar sedan UV-strålar, omvandlar strålarna till värme och släpper ut dem från kroppen. De aktiva ingredienserna i kemiska solskyddsmedel kan vara avobenzon, oktinoxat och oxybenzon.

 

Fysisk solskyddsmedel kan vara:

  • Mindre irriterande och passar bättre för känslig hud.
  • Mer återfuktande, vilket kan kännas tungt mot huden.

Kemisk solskyddsmedel är ett bättre alternativ om du:

  • Simmar och behöver en vattentålig formulering.
  • Sporta eller svettas mycket under dagen.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.