Livets doft - Visste du vad lavendel är bra för?

Livets doft - Visste du vad lavendel är bra för?

Den som har sett ett lavendelfält i full blom i mitten av juni kommer säkert att förstå varför denna växt är älskad över hela världen. Förutom sin underbara doft och feminina färg har den även många andra goda egenskaper, som entusiastiskt används inom skönhetsvård och på senare tid inom gastronomin. I små mängder kan du lägga den till rätter, sallader, göra sylt eller smaksätta fruktsylt med den: den passar väldigt bra till jordgubbar och aprikoser. Du kan göra sirap av den, och du kan även dekorera och smaksätta glass eller kakor med den. Faktum är att "kunskapen" om denna växt går tillbaka så länge att även egyptierna och romarna visste att dess välgörande effekter kan avnjutas både externt och internt.

 

Lavendels ursprung

Lavendel är en speciell växt med en gudomlig aromatisk doft, som är en av de mest använda medelhavsmedicinska växterna, prydnadsväxterna och örterna. Det väcker till och med gamla barndomsminnen, våra mormödrar lade till exempel lavendel i små påsar i skåpet för att avvärja nattfjärilar. Som redan nämnts går dess användning naturligtvis mycket längre tillbaka, eftersom de gamla romarna också doftade sitt badvatten med lavendel. Enligt anhängare av en teori är det förmodligen här växtens namn kommer från, från det latinska verbet "lavo, lavare", som betyder "att tvätta", medan andra säger att det kommer från adjektivet "lividua, lividus", som betyder "lila".

Enligt vissa källor använde Cleopatra inte bara lavendel för att försköna sin hud, utan använde också droppar av lavendelessens på handleden för att vinna Julius Caesars hjärta. Om detta inte var tillräckligt övertygande om hur värdefull denna enkla lilla lila växt är, så bevisar ingenting dess exceptionella karaktär bättre än det faktum att lavendel också hittades i farao Tutankhamons sarkofag och när hans grav öppnades 1922 - tre tusen år efter faraons död - enligt beskrivningarna var doften av lavendel fortfarande svagt märkbar.

På 900-talet utvecklade initierade medlemmar av den berömda medicinska skolan i Salerno ett botemedel mot förlamning med hjälp av lavendelblommor. År 1500 rekommenderade en engelsk växtsamlare, William Turner, att bära en jacka fodrad med lavendel för förkylningar. Berättelsen om de fyra rånarna är mellan legend och verklighet. På 1600-talet, under pestepidemier, plundrade de hus utan att bli smittade av sjukdomen. Påstås, när de tillfångatogs, erbjöds de att hålla sig vid liv om de avslöjade sin hemlighet. De intervjuade sa att de hittade ett recept på en mirakulös vinäger i arkivet på ett bibliotek i Toulouse, som innehöll lavendel, timjan, mynta, rosmarin och salvia. Det sägs att denna kraftfulla antiseptiska lösning – som blev känd som "de fyra rånarnas vinäger" – var tvungen att spraya på kroppen innan någon gick in i pestpatienters hus.

 

Lavendel är ursprungligen hemma i Medelhavsländerna - Frankrike, Spanien, Grekland, Italien, Bulgarien - men idag kan den också hittas i många länder runt om i världen, som i Sverige och Ungern också.

De 450 varianterna av lavendel, indelade i 50 olika arter, är spridda över hela världen. Naturligtvis är detta inte hela antalet, eftersom det fortfarande finns många sorter som väntar på att bli upptäckta. Det finns även hybrider, som är blandningar av olika arter. Lavendel sprids över hela världen eftersom de lever bra i alla klimat och inte kräver mycket vård.

 

Extraktion och teknologi av lavendel eterisk olja

6-9 kg eterisk olja erhålls från en halv hektar lavendel. Oljan som erhålls från blomman är den mest annorlunda av alla! En av de mest mångsidiga eteriska oljorna som har visat sig vara effektiv för mer än 70 olika problem. Det finns också bland recepten för matsmältningsbesvär, öronvärk, andningsbesvär, hudproblem och halsont. Det lindrar muskelvärk, muskelspasmer och är utmärkt för att övervinna migrän och huvudvärk. Det minskar trötthet och stärker nervsystemet. Det lugnar solbränna som orsakas av solbad, lugnar huden och hjälper till att läka huddefekter. Under andra världskriget användes till exempel lavendel som desinfektionsmedel i många soldaters första hjälpen-kit.

Utöver allt detta skingrar depression och rädsla och hjälper till att eliminera sömnlöshet, nervositet och plötsliga humörsvängningar. Det stärker nervsystemet, lugnar sinnet, slappnar av och stödjer upprätthållandet av fysiskt och psykiskt välbefinnande. Eterisk lavendelolja hjälper cellförnyelse och bildandet av ny, frisk hud. Så det kanske blir allt tydligare för alla varför lavendel är så populärt.

Lavendel är också icke-giftig, icke-irriterande och icke-sensibiliserande. Det är en av få oljor som kan appliceras på huden outspädd, om än med särskild omsorg. Det rekommenderas inte att använda under graviditetens första trimester.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.