Rosens ursprung, kraft, charm, och produktionen av eterisk rosenolja

Rosens ursprung, kraft, charm, och produktionen av eterisk rosenolja

Man uppskattar att det finns minst 5 000 arter av rosor i världen, t.ex. damastrosen (Rosa damascena) och centifoliarosen (Rosa centifolia). Rosens ursprungliga hemland är Persien, d.v.s. territoriet för dagens Iran och Syrien. Numera odlas den också i varmare klimat i världen, såsom Kina, Frankrike, Turkiet, Bulgarien, Marocko, Indien, Italien och Tunisien. Världens största exportörer av eterisk rosenolja är Turkiet, Bulgarien, Iran, Marocko, Indien och Kina.

Eterisk rosenolja framställs genom ångdestillation. 60 000 kronblad behövs för 30 ml eterisk olja. 1 hektar mark är lämplig för odling av 3,5-5 ton rosor, vars slutresultat är 1 kg eterisk rosenolja. Blommorna plockas för hand före soluppgången och ångas samma dag.

Rosen är en mycket populär växt, inte bara på grund av dess vackra blommor, utan också på grund av sin underbara, sensuella, intensiva rosdoft. Otaliga böcker skulle kunna skrivas med dess historia, eftersom den går tillbaka till antiken. Rosor hittades bland 32 miljoner år gamla geologiska lämningar, och redan för mer än 3 000 år sedan kallades de blommornas drottning.

 

I mänsklighetens historia har rosen varit en symbol för poesi, målning och kärlek, såväl som ett verktyg för medicin, sedan kulturens början. Det finns många legender och berättelser förknippade med rosor. I romersk mytologi avbildades Venus stående ur skummet med en ros i handen. I den antika mytologin ville Afrodite, kärleksgudinnan, en gång hjälpa Adonis, och i processen skadade han fingret med tagg av en ros. Hans blod färgade rosenbladen röda.

 

Enligt en annan legend var rosenbusken i Edens lustgård fortfarande en växt med släta stjälkar och växte taggar efter att Adam och Eva fördrivits från paradiset. I forna tider var rosen synonymt med tillit. Under de gamla, strikt hemliga förhandlingarna dekorerades väggarna med radband, därav det latinska uttrycket SUB ROSA "under rosen", det vill säga de hanteras konfidentiellt.

 

De magiska, välgörande effekterna av ros eterisk olja på vår hälsa och hud

Rosenolja stärker immunförsvaret, skyddar mot infektioner och skyddar kroppen som en maximal sköld. Den har även en utmärkt effekt på åldrande hud, har en antiinflammatorisk effekt, lugnar rodnad och känslig hud. Det hjälper vår hud att regenereras, rengör och desinficerar. Det lindrar symtomen för psoriasis, dermatit och eksem. Den har en utmärkt hudmjukgörande och återfuktande effekt, speciellt på mogen hud, och hjälper mot alla hudinflammationer.

Utöver allt detta hjälper det matsmältningen och minskar illamående. En välsignelse för migrän och huvudvärk. Reglerar månatliga blödningar, minskar obehagliga symtom på klimakteriet. Lindrar tandköttsinflammation, förbättrar konjunktival inflammation. Det lugnar känslor, löser upp hämningar, förvandlar dysterhet till lugn, lindrar ångest.

Det minskar spänningar, lugnar nerverna, hjälper till att eliminera känslor av besvikelse, svartsjuka och förbittring. Det uppmuntrar kärlek, hjälper till att övervinna de känslomässiga orsakerna till frigiditet och impotens. Det är icke-giftigt, icke-irriterande och icke-sensibiliserande. Och ännu mer än så! Vi skulle kunna fortsätta listan i långa rader, eftersom det nästan aldrig är möjligt att komma till slutet av listan över fördelaktiga effekter av eterisk rosenolja.

På grund av sin medicinska effekt och magiska, berusande doft används den fortfarande i många parfymer och kosmetika, precis som i många av våra produkter.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.