Vad är eksem? Vad ska du använda för kräm på eksemhud?

Vad är eksem? Vad ska du använda för kräm på eksemhud?

Vad är eksem?

Eksem kan kännas igen på huden med en rodnad och sedan allt grövre yta, som vanligtvis uppträder som fläckar på vår kropp. I samtliga fall är orsaken någon grad av inflammation i huden. Oavsett om det orsakas av yttre eller inre faktorer blir resultatet alltid hudinflammation. Överhuden är irriterad, torr och röd, och även kliande. Det kan lätt leda till en ond cirkel, för om man skrapar den lätt inflammerade, torra ytan kan bakterier och virus komma in i mikrosåren som förökar sig och orsakar en allvarligare infektion. Naturligtvis kommer detta omedelbart att leda till en ökning och spridning av obehagliga symtom.

Detta kan redan nu betraktas som subakut eller, i allvarligare fall, bestående, kroniskt eksem. När allt kommer omkring, om hudsjukdomen förvärras och läkningen försenas, eller till och med om symtomen blir bestående, så är det inte längre akut eksem.

Eksem kan ha många orsaker. Du har tur om du kan eliminera orsaken till eksem. Den väsentliga lösningen är naturligtvis att hitta vad som orsakar symtomen. Men det finns egenskaper hos eksemhud som du kan fokusera på för att göra ditt liv enklare! Vissa saker bör man ha i åtanke och införliva i din rutin om du har eksem!

Typer av eksem

Eksem kan grupperas på många sätt. Till exempel kan eksem vara exogent eller endogent, vilket betyder att det kan orsakas av ett yttre eller inre problem. Vid exogent eksem är det alltid någon yttre faktor som orsakar problemet, den känsliga huden blir röd. Detta orsakas av att allergener eller andra irriterande ämnen kommer i kontakt med huden. Endogent eksem orsakas av någon inre faktor, som också kan orsakas av allergier.

Irriterande och allergiskt eksem kan också särskiljas, här bestämmer vi vilken grupp av eksem det är utifrån orsaken till rodnad och klåda, samt uppkomsten av blåsor. Vid irriterande eksem orsakas symtomen inte av någon yttre faktor som vi är allergiska mot. Om du tänker efter kan olika kemikalier och andra ämnen också orsaka irritation.

Eksem på grund av känslighet och torrhet är mycket vanligt. I sådana fall torkar huden ut, till exempel för att du återfuktat mindre än du borde, eller att du applicerat olämpliga ämnen på den, och din redan känsliga eller torra hud reagerade på detta sätt på yttre påverkan. Eksem på grund av uttorkning är lättare att behandla, eftersom orsaken lätt kan identifieras och elimineras.

När allt kommer omkring, i det här fallet förvärrade skadan och superinfektionen av den torra huden ytterligare situationen och de obehagliga symptomen, men grundorsaken är inte komplicerad. Det finns några regler som du bör följa vid eksembenägen, känslig och torr hud, vi täcker dem inom kort.

 

Hur är eksem och hudens pH relaterat?

Det är viktigt att veta att huden skyddas av en syramantel vars uppgift är att hålla undan och förstöra bakterier och virus. Därför är pH-värdet för frisk hud något surt, mellan 4,6 och 5,5. Och pH-värdet för eksemisk hud ändras vanligtvis i en alkalisk riktning. Därför bör du vara uppmärksam på vad du vårdar din hud med, speciellt vid eksem.

Det är värt att använda lätt sura ämnen, men vi kommer att skriva om de specifika aktiva ingredienserna och krämerna ändå, bara scrolla ner! Det är viktigt att undvika tvål, eftersom tvål tar bort detta friska syralager, och om du redan har eksem förvärrar det hudens pH-värde ytterligare, eftersom tvål är basisk.

Det är också värt att vara uppmärksam på hur hårt vattnet i ditt område är, eftersom normalt hårt vatten kan vara alkaliskt, så långa bad eller duschar är inte bra för din hud. Du bör lägga några droppar olja i badvattnet och använda lämplig kroppslotion och krämer på huden efter badet, vilket tar hudens pH i en något sur riktning.

 

Eksemkräm: vad ska du använda?

Vilka krämer rekommenderar vi för eksemhud? Det viktigaste är att vara medveten om ingredienserna och deras effekter. För om du medvetet tar hand om din eksembenägna hud kan du uppnå mycket bra resultat!

Dessa är de bästa aktiva ingredienserna för eksem

Vid eksem är, som nämnts i relation till pH, att bibehålla eller återställa hudens naturliga försvar en av de viktigaste. Därför bör till exempel särskild uppmärksamhet ägnas åt ceramider. Ceramider är lipider som stödjer hudens naturliga skyddande lager. I fallet med eksem, till exempel, minskar mängden av dessa viktiga lipider avsevärt, och detta är förknippat med uttorkning av huden och relaterade obehag.

Ceramidhaltiga krämer ger därför en mycket bra lösning i denna situation. Alla produkter som innehåller ceramider, såväl som havreolja i sig, kan vara ett utmärkt val. Du bör också vara uppmärksam på produkter som innehåller PHA, eftersom detta skonsamma exfolierande medel har en gynnsam effekt på pH-värdet, hjälper till att bli av med torra, skalande fläckar och är dessutom en fantastisk fuktkräm. Oljor är i allmänhet bra för hudens lipidstruktur. Däremot kan densiteten, sammansättningen och konsistensen av enskilda vegetabiliska oljor skilja sig åt, så de kosmetiska ändamålen för vilka de kan användas skiljer sig också åt. Därför spelar det ingen roll när och vilken sorts olja vi använder. Vid eksem eller hud som är utsatt för det kan ovannämnda havreolja, jättenattljusolja och jojobaolja vara mycket bra hudvårdsprodukter. Olivolja och sheasmör är också väldigt, väldigt bra ingredienser.

Panthenol-innehållande krämer minskar inflammation och förbättrar hudens återfuktning, så du kan säga ja till denna aktiva ingrediens när du letar efter krämer baserade på ingredienser för ditt problem.

Användningen av vattenbindande material är också viktigt. Till exempel är hyaluronsyra, som anses vara ett ess, också bra för huden i det här fallet. Men betain eller glycerin är också mycket viktiga vattenbindare, vilket kan vara nödvändigt för hud som är torr på grund av eksem.

Leta efter dessa i listan över ingredienser eftersom de är bra för din hud: Oenothera Biennis Seed Oil, allantoin, betain, Simmondsia Chinensis Seed Oil, smör, ceramid, betaglukan, tokoferol, ektoin, glycerin, fosfolipider, gotu cola -centella asiatica , sfingolipider, Decyl Glucoside, Glycoin, Caprylyl/Capryl Glucoside, havre, panthenol, Glyceryl Oleate, Sodim PCA, astaxanthin, Glycyrrhiza Glabra Root, fytosfingosin, Undaria Pinnatifida Cell Culture, Avena Sativa,

Förbjudna aktiva ingredienser och krämer

Det är mycket viktigt att vid eksem, parfymer och även produkter som innehåller eteriska oljor bör undvikas. I många fall utlöser irritationen som de orsakar eksemsymtom.

Vi har redan nämnt tvål, som har en negativ effekt på hudens pH, och hårt vatten, och de med känslig, eksemös hud bör vara mycket uppmärksam på dessa. Allt som kan torka ut huden bör särskilt undvikas. Just detta är anledningen till att huden ständigt ska återfuktas och rutinen ska avslutas med en kräm med en fetare konsistens.

Personer med eksem bör undvika till exempel propylenglykol, kiseldioxid, men även alkohol som torkar huden kraftigt.

Det är viktigt att vara uppmärksam på vad du är känslig för eller allergisk mot. om du till exempel har ullallergi bör du undvika produkter som innehåller lanolin. De som är allergiska mot latex kan ha problem med sheasmör, medan lecitinhaltiga kosmetika bör undvikas vid sojaallergi.

Följande ingredienser är svartlistade: retinol och dess derivat, samt de redan nämnda eteriska oljorna och parfymerna. etanol, glimmer, kiseldioxid, oktokrylen, bensoylperoxid, bensoesyra, propylenglykol, diazolidinylurea, sorbinsyra, kokamidopropylbetain, natriumlaurylsulfat, natriumlaurethsulfat.

Sammantaget är det därför värt att välja naturliga oljor, antiseptiska och vattenbindande ämnen vid eksem.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.