Varför ska man både äta och applicera C-vitamin?

Varför ska man både äta och applicera C-vitamin?

Vitamin C (askorbinsyra) utför många funktioner i vår kropp: det är en kraftfull antioxidant, främjar absorptionen av järn, skyddar mot bakteriella och virusinfektioner, minskar trötthet och bidrar till att nervsystemet fungerar väl. Vår kropp kan inte producera det på egen hand: varje dag måste vi täcka dess behov med en kombination av olika grönsaker, kryddor och frukter. OBS, variation är viktig även här!

Visste du att den rekommenderade mängden C-vitamin för en vuxen, frisk person är 60-65 mg per dag? Och om vi inte får i oss tillräckligt kan bristsymtom dyka upp som blödningar, långsam sårläkning, tandköttsatrofi, mottaglighet för infektioner och inflammationer.

Acerola, även känd som Barbados körsbär, innehåller mest C-vitamin, 1677 mg/100g. Havtorn ligger på andra plats (695 mg), följt av nypon (426 mg), men även svarta vinbär, gul paprika, persilja och kål är rika på C-vitamin!

 

Vitamin C är också en viktig aktiv ingrediens för hudvård eftersom:

  • ger antioxidantskydd och har en antiinflammatorisk effekt,
  • när det appliceras under solskyddsmedel, stärker det effekten av solskydd,
  • förbättrar hudens naturliga kollagenproduktion,
  • hjälper till att bleka pigmentfläckar
  • och har en lysterhöjande effekt: den hjälper till att återställa din huds naturliga lyster.

För vår kropps hälsa och skönheten i vår hud, ät och applicera detta mirakelvitamin!

Visste du att det var en ungersk läkare som upptäckte C-vitamin?

År 1934 upptäckte den ungerske läkaren Albert von Szent-Györgyi den kemiska sammansättningen av ämnet i citrussaften som sedan fick namnet vitamin C (askorbinsyra). Szent-Györgyi utarbetade också en metod för hur man kunde masstillverka C-vitamin i ren form och 1937 belönades han med Nobelpriset i medicin för sin upptäckt.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.